מאפיה אנרכיסטית בפריז

panaderiaA-Paris"כיבוש הלחם" – כך נקראת חנות הממוקמת באחת השכונות בפאתי פריז שבה 9 אנשים מכינים באגטים, קרואסונים ולחמניות עם שוקולד. מבחינת המראה החיצוני החנות הזאת זהה ל-35 אלף מאפיות אחרות הפזורות ברחבי צרפת.

ובכל זאת זוהי המאפיה האנרכיסטית היחידה באזור של הבירה הצרפתית. "אנחנו – המאפיה שמנוהלת על-ידי העובדים עצמם. אין כאן מנהלים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה וכל שבועיים מקיימים אסיפות כלליות שבהן מחליטים, מה נעשה. כולם מקבלים אותו שכר – 1350 אירו בחודש, ורווחים מתחלקים בינינו באופן שווה", – מסביר פייר פווין שבהשראתו הוקם הקואופרטיב היוצא דופן הזה.

"כיבוש הלחם" הופיע לפני 3 שנים במונטרי שהייתה בעבר מעוז של המפלגה הקומוניסטית הצרפתית והיום נמצאת תחת שליטתם של "הירוקים".  כמה אנרכיסטים החליטו לעבור מתיאוריה לפרקטיקה ולהקים פרויקט בניהול עצמי.

הם קראו לחנות שלהם "כיבוש הלחם" לכבוד ספרו של פיוטר קרופוטקין – אנרכו-קומוניסט של מאה ה-19. בתור סמל הם בחרו צללית מציורו של דלקרואה "חירות על בריקדות" שבו בן-אדם מחליף אקדחים לכיכר לחם ודגנים.

"אני עבדתי בתחום של מדעי המחשב ולא למדתי לאפות לחם. פעם התקשר אלי פייר ואמר לי: אתה במשך 10 שנים דיברת על אלטרנטיבות . תבוא להקים מאפיה, תעבוד איתנו", – מספר טומה שעזב את עבודתו בבית הספר לעסקים והתחיל להכין באגטים.

כעבור 3 שנים לאחר פתיחתה המאפייה מהווה עסק רווחי למדי. היא ממחזרת2  טונות של קמח בשבוע; מועסקים בה 7 עובדים ו-2 תלמידים. טומה לא מתחרט על כך שהצטרף ליוזמה הזאת שמזכירה "לה פרטרנל" – מאפייה בניהול עצמי שהוקמה בתחילת המאה ה-20 והתקיימה במשך 90 שנה.

"כאן אני מרגיש הרבה יותר טוב. אני יודע, בשביל מה אני עובד, למרות שמבחינה הפיזית זה הרבה יותר קשה", – מודה טומה תוך כדי שהוא מלמד את אחד התלמידים להכין קרם שוקולד.

המאפיה מייצרת מוצרים משלה, כמעט 35 סוגים שונים, בעיקר נקיים מבחינה אקולוגית. המוצרים האלה נושאים שמות שמזכירים את המהפכנים ההיסטוריים: סנדביץ' "בקונין" עם בצל, "דורוטי" עם קארי, "מרקס" עם ירקות .

אם מישהו מהקונים אומר שיש לו קשיים כלכליים הוא אוטומטית מקבל זכאות ל"מחיר משבר".

"מספיק לבקש במאפיה כרטיס המקנה זכאות להנחה. על מוצרים חיוניים ההנחה 25% ועל כל השאר – 10%. באגט עולה 1 אירו ועם ההנחה – 75 סנט", – אומר פייר.

לדבריו, "אנשים יודעם שזוהי מאפיה אנרכיסטית, אבל באים לכאן משום שכאן אופים לחם טוב, ואנחנו שמחים שהם באים".

נכון לעכשיו עובדי המאפיה לא מחלקים ביניהם רווחים, אלא מוצאים אותם לפירעון הלוואות, צמצום זמן העבודה וגיוס עובדים חדשים.

לא מדובר ביישום אידיאלים גדולים בקנה מידה גלובלי. המשתתפים מקווים שהפרויקט שלהם ימשיך לתפקד על בסיס של שיתוף פעולה ויספק עבודה לאנשים נוספים.

"להאמין שנוכל לשנות את החברה באמצעות ניהול עצמי כזה – זה כמו לקוות לשנות את העולם באמצעות אופניים", – מתבדח פייר.

מקור: http://www.portaloaca.com/articulos/anticapitalismo/7937-una-panaderia-anarquista-en-las-afueras-de-paris.html

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “מאפיה אנרכיסטית בפריז

  1. זו מאפיה קואופרטיבית אשר יש בה פעילים אנארכיסטים. עסק מסחרי איננו מיזם אנארכיסטי, גם אם אפשר להפעיל אותו באופן מתקדם וראוי יותר מאשר עסקים טיפוסיים, וגם אם בעלי העסק הם נחמדים ובעלי דעות פוליטיות המקובלות עלינו.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s